Site pictogram Psycholoog Optimaal Presteren

Inspiratie

Vind je het lastig om in je werk goed te presteren, dan kan dat allerlei (mentale) oorzaken hebben. Veelal is het echter het gevolg van waar je je aandacht op richt. Je mind-set is cruciaal voor het leveren van prestaties. Let je op dingen in jouw werk die jou inspireren en uitdagen dan is de kans groot dat je goed presteert. Hieruit volgt ook dat je plezier moet hebben in wat je doet. Dat zie je ook bij succesvolle mensen om je heen: zij houden van wat ze doen.

In sportpsychologie is ‘geïnspireerd zijn’ een belangrijk begrip. Ben je namelijk geïnspireerd dan is de kans groot dat je opgaat in wat je doet. En dat is weer een belangrijk kenmerk van ‘flow’. De toestand waarin iedereen vaker wil komen en je alles wat je doet op je best doet. Bovendien zorgt inspiratie ervoor dat je positief gemotiveerd bent (in tegenstelling tot negatief gemotiveerd). Je zet je in omdat je je graag wilt verbeteren en je kijkt uit naar de prettige dingen die kunnen gebeuren. Negatief gemotiveerde mensen daarentegen presteren vanuit angst en denken vooral aan onprettige dingen die kunnen gebeuren en die ze liever willen vermijden. Ben je positief gemotiveerd dan voelt dat prettiger en heb je meer plezier in wat je doet. Je durft meer risico’s te nemen en je kunt makkelijker nieuwe vaardigheden veranderen of aanleren.

Als u dit artikel waardevol vindt, zou u het dan willen delen in uw (social media) netwerk en of reviewen? Alvast heel erg bedankt!

 
[RICH_REVIEWS_SHOW num=”all”] [RICH_REVIEWS_FORM]