Je gevoel is krachtiger dan je verstand. De emotie die je voelt bepaalt namelijk hoe je hersenen functioneren. Voel je negatieve emoties als boosheid en frustratie dan kun je niet helder denken en ben je minder creatief. Een voorbeeld. Je houdt een presentatie en merkt dat je je onprettig voelt. Als de spanning van de presentatie voorbij is voel je je weer wat rustiger en krijg je tal van ideeën of dingen die je tijdens je presentatie over het hoofd hebt gezien. Echter: de spanning zorgt ervoor dat je een soort black-out ervaart waardoor je niet meer goed bij de informatie komt die opgeslagen zit in een deel van je hersenen.
Wat gebeurt er? Als je negatieve emoties voelt reageert je lichaam anders dan als je je goed voelt. Eén van de dingen die verandert is je hartritme (de tijd tussen je hartslagen), die wordt onregelmatiger. Bij een regelmatige vertraging en versnelling van je hartritme krijgen je hersenen andere signalen dan bij een onregelmatig hartritme.
Je hartritme is van invloed op hoe verschillende hersenonderdelen (neocortex, limbisch systeem en hersenstam) met elkaar samenwerken. Wat kun je doen? Sommige positieve emoties zijn zo krachtig dat ze je hartritme veranderen. Denk aan herinneringen die je een gevoel van waardering en trots geven en je merkt dat je stressgevoel verdwijnt, weer helder kunt denken, creatiever bent en oplossingen ziet. Om te voorkomen dat je tijdens een kritieke situatie in je werk moet zoeken naar herinneringen die je een goed gevoel geven, kun je hiervan een lijstje maken. Oefen je geregeld om de bijbehorende emoties op te roepen dan kan je ook in kritieke situaties makkelijker je gevoel veranderen.
Als u dit artikel waardevol vindt, zou u het dan willen delen in uw (social media) netwerk en of reviewen? Alvast heel erg bedankt!
[RICH_REVIEWS_SHOW num=”all”]
[RICH_REVIEWS_FORM]